Planinarska sekcija Geodetskog fakulteta osnovana je u prosincu 2012 godine. Željeli smo ponajprije okupiti sve zainteresirane za planinarenje, a organiziranjem zajedničkih izleta kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme, družeći se upoznavati brdske i planinske krajeve Hrvatske i osvajati njezine vrhove. Budući da smo mi planinari geodeti, i da smo tijekom studija naučili kako mjeriti teren, koristiti suvremene GNSS mjerne sustave (profesionalne i sportske) i vizualizirati mjerenja, odlučili smo spojiti ugodno s korisnim. U svrhu označavanja planinarskih putova, tijekom naših putovanja ručnim GNSS-om smo mjerili njihove tragove i fotografirali karakteristična mjesta i objekte na njima (raskrižja, informacijske table, planinarske domove). Naknadno smo uređene gpx tragove i informacije o putovima i domovima postavili na internet i učinili ih dostupnim drugim planinarima.

Podsjetimo da su Hrvati već, kao deveti narod na svijetu, 1874. osnovali Hrvatsko planinarsko društvo, znatno prije mnogih naroda koji imaju više planine i dulju tradiciju njihova obilaska. Mnogi akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, inženjeri, studenti, među njima i geodeti, bili su (i još su) aktivni članovi hrvatske planinarske udruge, a nerijetko i njezini istaknuti dužnosnici.

U sekciju su uključeni osim studenata i profesori, i uvijek su dobrodošli novi članovi željni putovanja i rekreacije. Izleti se organiziraju vikendom, kada vremenske prilike to dopuštaju. Za sada najveći dio članova sekcije čine studenti druge godine diplomskog studija oba usmjerenja, te kolege koji su 2014. godine diplomirali. Od osnutka sekcije broj članova se udvostručio, a pridružili su nam se i neki znatiželjni studenti s drugih fakulteta (Arhitektonski i Ekonomski fakultet). Do sada smo organizirali preko 20 planinarskih izleta, koji su većinom bili jednodnevni.

Prve smo izlete organizirali po obližnjoj Medvednici, a potom po Samoborskom i Žumberačkom gorju i Zagorju pa sve do Gorskog Kotara i pritom obišli nekoliko vrhova (Oštrc, Okić, Japetić, Klek, Petrovac itd.) s kontrolnim točkama Hrvatske planinarske obilaznice (HPO).

Podaci o izletima objavljuju se na studentskom portalu te na stranici planinarske sekcije u planinarskom dnevniku.

Izradom planinarskog portala sekcija je postala vidljiva i prepoznatljiva i na internetu. Portal s web GIS-om planinarskih domova i kuća i gpx tragovima staza izradili su članovi sekcije Ivan Pašić i Hrvoje Vukašinović, a svi sudjelujemo u njegovom ažuriranju.

Možda nam planinarenje postane način života!

Nažalost zbog manjka interesa je sekcija trenutno ugašena, no ako želite biti novi voditelj i ponovno pokrenuti sekciju, javite nam se na stzbor@geof.hr